3.5.15

Imperiumin puolesta

Kahden kuukauden suunnittelu- ja rakenteluprojekti huipentui tänään kun pääsimme panemaan ensimmäisen oluen uudella mäskäyslaatikolla. Reseptiksi Iso- Britannian lahja olutmaailmalle: ESB eli Extra Special Bitter. Olut hahmoteltiin BeerSmith 2- ohjelmistolla, ensimmäinen kerta tälläkin saralla kun emme käyttäneet BIABicusta.

Päivä aloitettiin pullottamalla 115 pulloa pari viikkoa sitten pantua Amerikan stouttia. Pullotimme käyttämällä hanallista keittokattilaamme pullotusastiana. Loppuominaispainoksi tuli mukavat 1.018, mikä tarkoittaa noin 7% tilavuusprosenttia alkoholia. Maku oli erittäin hyvä ja tasapainoinen yhdistelmä paahteista kahvia, tummaa suklaata ja hedelmäistä Cascadea. 

Vesi säädettiin Bru'nwaterin "Pale Ale"- profiilin mukaiseksi, nostaen sulfaattitasot kipsijauheella aina noin 300 ppm- tasolle. Tarkoituksena tällä on tuoda humalointi esiin erinomaisen rapsakalla tavalla.


Maltaat olivat pelkkää Pale Alea, sekä pieni lisäys Crystal 50: tä. Ensin kuumennettiin 36 litraa mäskäysvettä, joka kaadettiin sitten mäskäysastiassa odottavien maltaiden sekaan. Aika hyvin osui lämmöt kohdilleen, lisäsimme noin litran kiehuvaa vettä jotta tavoiteltu 66-astetta tuli mittariin ja sitten suljimme kannen.



Sillä aikaa kuumensimme ensimmäisen huuhteluveden, 23 litraa, noin 73- asteeseen. 45 minuutin mäskäyksen jälkeen lämmöt laatikossa olivat laskeneet ainoastaan puoli astetta, mikä on selvästi paremmin kuin kattilassa mäskätessä. Lasketimme ensimmäisen juoksutuksen keittokattilaan, kaadoimme ensimmäisen huuhteluveden mäskäimeen tilalle, sekoitus ja hetken odottelu että möhnät pääsivät asettumaan. Uusi juoksutus kattilaan ja saman toisto vielä kertaalleen. Siinä vaiheessa lientä oli kattilassa jo 66 litraa, ja aloimme lämmittää koko hoitoa kohti kiehumispistettä.


90 minuuttia jäljellä sekaan meni 72 grammaa Columbusta. 10 minuuttia kohdalla 45 grammaa East Kent Goldingia ja 0 minuuttia kohdalla 55 grammaa samaa peribrittiläistä lehtihumalaa. Tämän humalan pitäisi tuoda olueeseen se luonteenomaisen englantilainen maku, muutenhan jotakuinkin samalla reseptillä voisi tehdä vaikka amerikkalaista alea.


Kymmenen minuutin hop-standin (jonka aikana siis viimeiset humalalisäykset saavat liota vierteessä) jälkeen nopea jäähdytys Hydralla, ilmaus ravistamalla ja 30 grammaa nesteytettyä uudehkon hiivatoimittajan Mangrove Jack'sin brittialehiivaa sekaan. Käymispönttöön tuli tavaraa jotakuinkin se tavoitellut 50 litraa, mikä tällä polttimella ja kattilalla on todellakin maksimimäärä. Ominaispainoksi hieman yläkanttiin noussut 1.058 ja mäskäystehoksi 83%.


Seuraavana ongelmana on pullojen riittävyys. Jonkinlainen kegi- ja hanasysteemi olisi kyllä houkutteleva, mutta rahaahan se vaan vaatii. Olemme miettineet patenttikorkillisten pullojen tilaamista, Saksasta ne saisi melko edullisesti vieläpä oluella täytettyinä. Tätä asiaa pitää tutkia paremmin vielä lähiviikkojen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti