19.4.15

Isommin


Reilu kuukausi hujahti taas ohitse panematta. Olemme hankkineet uutta tavaraa ja laitetta ja siinä on mennyt oma aikansa. Lievän tuskailun aiheena on jatkuvasti ollut se, että maksimierät ovat todella olleet tuollaista vajaata 30 litraa pulloon asti. Sen kun jakaa kolmeen pekkaan niin on kyllä joutunut kaupan kaljojakin juomaan omien loppuessa.


Tänään nyt vihdoin palasimme patojen ääreen. Odottamassa on reilut 50 kiloa maltaita, niiden pitäisi riittää ainakin kolmeen isoon keittoon. Vaikka meillä on myös kylmälaukusta valmistettu mäskäysastia valmistumassa, niin tänään teimme ns. maxi-biabin, eli pussimäskäyksen jossa mäskäys tehdään melko paksuna ja lisätään sitten mäskin poistamisen jälkeen vettä pataan. Miinuspuolena on hieman huonompi hyötysuhde (maltaita kuluu enemmän), hyvänä asiana se himoittu suurempi eräkoko.

Reseptinä oli itse väännetty American Stout. Tähtäimessä reilut 7% ABV ja reilusti humalaa. Maltaita säkkiin meni:

  • 8350g Pale Ale
  • 5350g Münich
  • 500g Roasted Barley
  • 500g Carafa II
  • 350g Cookie
  • 350g CaraPlus 150

Jauhoimme tietenkin ensiksi maltaat omalla uudella MonsterMill 2: lla. Jauhatus oli aika hienojakoista, tuli mieleen että pitäisikö maltaat ehkä esikostuttaa tai mahdollisesti avata myllyn säätöä hieman? Pussimäskäyksessähän tämä ei ole niinkään tarkkaa mutta perinteisempi mäskäyslaatikko saattaa vetää tukkoon.

Thermapen tekee elämästä helpompaa.

Väsäsimme padan ylle koukun jonka kautta pujotetulla köydellä saimme mäskipussin kätevästi nostettua padan ylle valumaan. Mäskin poiston jälkeen lisättiin suoraan pataan 11 litraa noin 70- asteista vettä, ja huuhteluvetenä neljä litraa padan päällä valuvan mäskipussin läpi. 


En tiedä johtuiko hienoksi jauhetusta maltaasta vai huuhtelusta, että "to-boil"- ominaispaino oli kuusi desimaalia ylempänä kuin ennustettu, joten pataan lisättiin vielä yksi litra kiehuvaa vettä jottei päädyttäisi liian tuhtiin vierteeseen. Keksimme muuten kätevän tavan ominaispainonäytteiden nopeaan jäähdyttämiseen: kahden metrin päässä panolastamme virtaa Helsingin hienoin taimenjoki, joten koeputki jäähtyy kätevästi virran syleilyssä.


Humalana pataan meni 90- minuutin kohdalla 100 grammaa Columbusta, 5- ja 0- minuuttia kohdalla taas 40 ja 60 grammaa Cascadea. Ensimmäistä kertaa käytimme pelletöimätöntä "full-leaf" humalaa.



Sitten tuli jäähdyttämisen vuoro. USA:sta asti tilattu JaDeD Brewingin "Hydra"- kuparikieppijäähdyttimelle oli ladattu aika isot odotukset jo hintansakin takia. Se koostuu kolmesta normaalista kiepistä jotka on kytketty sarjaan päällekkäin. Yleensähän jäähdyttämisessä on se ongelma että kylmä osa painuu pohjalle kylmän jäähdyttimen ympärille ja kuuma osa jatkaa rauhassa leijumista pinnalla. Kytkimme veden päälle ja hieman heiluttelin jäähdytintä samalla kattilassa jotta liemi pysyisi liikkeessä. Tuloksena oli 50- litran jäähtyminen kiehuvasta 22-asteiseksi 11 minuutissa 20 sekunnissa! Loistava suoritus ja kyllä tuntui hyvältä.

Meillä oli varattuna uusi akvaariopumpusta väsätty ilmauspumppukin, mutta letkujen yhteensopimattomuusongelmien vuoksi jouduimme tällä kohdalla turvautumaan vielä vanhaan kunnon käymispöntön ravisteluun. Perään kaksi pussi esikostutettua US-05: sta ja kansi kiinni. OG oli täsmälleen aiottu 1.071.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti