24.5.15

Uusia kirjoja

Mikä on mukavampaa kuin kotioluen keittäminen? No siitä lukeminen tietenkin. Itseä on alkanut erityisesti kiinnostaa kaikki mahdollinen nippelitieto perinteisistä oluista ja vanhoista valmistustavoista. Jotenkin myös on alkanut yhä enemmän vetää puoleensa brittiläisen perinteen oluet, ja kaksi kolmesta uudesta kirjatilauksen opuksesta käsitteleekin nimenomaan tuon himmenneen imperiumin olutperinnettä.


Graham Wheelerin "Brew Your Own British Real Ale", eli tuttavallisesti vain BYORA, on kätevän kokoinen parisataa sivuinen maanläheinen opas brittialejen valmistamiseen. Wheeler on selvästikin vanhan koulukunnan miehiä, sillä hänen lähestymistapansa oluenpanemiseen on hyvin käytännönläheinen. Ei turhia hifistelyjä vaan perustekniikoilla hyvää perusolutta. Itse asiassa erittäin virkistävän simppeli ajattelumalli, olutta syntyy ilman uusinta tietokonetekniikkaakin. Wheelerin kirjan loppupuoli on reseptejä: mildeja, pale aleja/ bittereitä sekä portereita/stoutteja. Nämäkin ovat päällisin puolin yksinkertaisia reseptejä joissa pelataan kourallisella erilaisia perusmaltaita ja parilla brittihumalalajikkeella. Mildeja varsinkin syyhyttää päästä kokeilemaan.

"Old British Beers and How to Make Them" on puolestaan ohut 70-sivuinen kirjanen jossa jo edesmennyt tohtori John harrison käsittelee brittioluiden historiaa ja etenkin historiallisia oluenpanomenetelmiä ja reseptejä, sekä sitä kuinka niitä parhaiten voisi yrittää nykypäivänä uudelleen henkiin herättää. Mielenkiintoista tietoa ja tarinaa tässäkin, ja reseptit ovat vieläkin yksinkertaisempia kuin BYORA: ssa: suurimmassa osassa käytetään pelkkää  pale ale- mallasta ja erilaisia humalamääriä. Vanhat oluet ovat saattaneet olla muuten hyvinkin vahvoja, kirjan vahvimman alen OG on 1.145!

"Around Berlin in 80 Beers" on puolestaan olutturistin opas tuohon hienoon kulttuurikaupunkiin. Kirjanen esittelee useita hieman syrjässä olevia oluthuoneita, pubeja ja muita juottoloita, joihin keskivertoturisti tuskin muuten ikinä löytäisi. Seassa on suosituksia "pakkomaistettavista" oluista, sekä huomautuksia siitä mihin olueisiin ei kannata rahojaan ja rajallista turnauskestävyyttään tuhlata. Tulevalla Berliinin matkalla varmasti arvokas vihkonen.

"Old British Beers and How to Make Them" voi tilata Durden Park Beer Circle- nimiseltä olutseuralta. Kahta muuta opusta myy brittien CAMRA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti