15.9.14

Lisää pullotusta

Black Ale sai olla 12 päivää käymisämpärissä. Emme siirtäneet sitä ollenkaan ns. "kakkosastiaan", ja eipä tuohon oikeastaan mitään syytä olisi ollutkaan. Käymislämmöt olivat pääosin 18-20 asteen välissä, joskin jakson loppupuolella tuo intiaanikesä vähän nosti päivälämpöjä.


Mittasimme 175g sokeria puoleen litraan keitettyä vettä. Tällä määrällä tähdättiin sinne noin 2,5 paineen hiilihappopitoisuuksiin. Nuo kertoimet kuvaavat hiilihapon painepitoisuuksia; kuinka monen kertainen määrä kaasua on tiettyyn tilaan puristettu.  Sokeriliemi puhtaan tynnyrin pohjalle ja lapolla tumma hyväntuoksuinen olut päälle. Myös maku oli todella erinomainen jo tässä vaiheessa: aavistus paahteisuutta tumman viljaisuuden taustalla ja juuri sopiva vahvahko ja aromikas humalointi.

Ostimme 50kpl uusia 0,5 litran olutpulloja. Pähkäilimme hetken että pitäisikö ne pestä ennen desinfiointia, mutta laiskuuttamme ainoastaan huuhtelimme ne StarSanilla. Toivottavasti tyhmyys ei kostaudu infektioina, ensi kerralla pitää ryhdistäytyä tämän suhteen.


Emme vieläkään omista automaattisesti itsensä tulppaavaa lapon lisäkettä, joten vähän liemet meinasivat valua lattialle pulloa vaihtaessa. Koska pullotusämpäriä täytyy pitää pöydällä lapon imun säilyttämiseksi on työskentelyasento aina aika hankalaa kyykkimistä. Pitäisi olla jokin korkea ja tukeva teline, jotta pystyisi työskentelemään seisten pöydän ääressä, olisi huomattavasti mukavampaa.

Saimme tulokseksi 49 ja puoli pullollista, eli vajaat 25 litraa. Tavoitteena oli saada 27 litraa pullotettua, joten pitää seuraavaan panoon säätää reseptiä huomioimaan paremmin leveän kattilamme suurempi haihtuvuus.


Ominaispainomittari näytti 1.012. Tästä laskuri antoi alkoholipitoisuudeksi miedohkot 4,2 tilavuusprosenttia ja käymisasteeksi (apparent attenuation) 72%. Safalen US-05:n pitäisi käydä vähän kuivemmaksikin asti, voi olla että mäskäyslämmöissä oli jotain sellaista häikkää mikä tuotti vierteeseen enemmän hiivalle kelpaamattomia sokereita tms. Maku ei kuitenkaan ollut mitenkään makea.

Ensi viikonloppuna on vuorossa ensimmäinen omasta hatusta vedetty resepti, "Rye-out APA", mistä olisi tarkoitus tulla reiluilla humala-aromeilla siunattu "länsirannikon" pale ale hitusella ruismallasta mausteeksi. Jenkkihumalia ainakin on postissa tulossa kokonaista 300 grammaa, joten niiden vähyyteen homma ei ainakaan tule kaatumaan. Eikä turhaan kunnianhimon puutteeseen ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti