24.3.15

Muutoksia

Blonde Ale on maannut parisen viikkoa pönikässä, puolessa välissä se sai vähän kuivahumalia sekaan, ja eilen 90 grammaa Marracaturra- kahvipapuja edellisten päälle. Papuja ei mitenkään pastöroitu tms. puhdistettu, sellaisenaan vaan sekaan. Täytyy sanoa että on erikoisen makuista tuo kahvi mitä noista pavuista syntyy; se ei itse asiassa maistu lainkaan kahville. Lähin vertauskuva mikä nousi mieleen huolellisen yrittämisen jälkeen oli Amaretolla kostutettu kakkupohja.



On tullut hommattua myös vähän uutta kalustoa minkä pitäisi mahdollistaa eräkokojen kasvattaminen noin 50 litraan. Tuosta nykyisestä vakiomäärästä, vajaasta 30 litrasta ei oikein meinaa jäädä tarpeeksi jaettavaa. Tätä varten on edessä siirtyminen toteutukseltaan hiukan pussimäskäystä monimutkaisempaan kolmen astia malliin, jossa mäskääminen suoritetaan erillisessä, kylmälaukusta modatussa astiassa.


Aihioksi tähän valikoitui Igloon 70- litrainen Maxcold- kylmälaukku. Siihen rakennetaan 12 mm kupariputkesta pohjalle "imukehikko", jota myöten vierre lasketaan mallaspatjan alta keittokattilaan. Itse kehikon mittojen pähkäämisessä meni oma aikansa, mutta putken pätkiminen sinänsä oli joutuisaa hommaa. Tuttu metallimies vielä kovajuottaa osat paikoilleen niin kohta voidaan siirtyä käyttötesteihin.

Hankintoja oli myös digitaalinen ThermaPen; tarkka, nopea ja kalibroitava lämpömittari. Lämpötilojen arvailu on oikeastaan keittelyn alusta alkaen ollut yksi suurimmista epävarmuustekijöistä, joten toivottavasti siihen tuli nyt loppu.


Vähän tässä on sellaista odottelun makua ennen kuin saadaan loputkin tarpeet uuteen keittokokoonpanoon, varmasti odotellessa keitetään vielä vanhalla systeemillä ainakin yksi olut. Ja jatkossakin BIAB tulee luultavasti olemaan kätevä menetelmä esimerkiksi pienempien koe-erien valmistamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti