15.3.15

Laageria

Käyttöä ovat harrastuspaikalla odotelleet jo jonkin aikaa lämpöanturilla varustettu, sähköpistokkeeseen liitettävä termostaatti sekä mummon vanha jääkaappi. Siis kaksi asiaa jotka mahdollistavat lageroluen tekemisen! Ryhdyimme siis tuumasta toimeen.


Ajattelimme tehdä jotain muuta kuin ihan tavallisen klassisen lagerin, ja reseptistä tuli ikään kuin IPL: India Pale Lager. Pale Alea, Munichia, Cookieta ja vähän vehnämallasta. Tavoiteominaispainoksi 1.056 ja IBUja 45. Humalalajikkeiksi arvottiin Centennial ja Uusi- Seelantilainen, huikealla 17,3%:n alfahappopitoisuudella siunattu Waimea.


Keitossa ei mitään kummallista, mäskäys 65- asteessa ajatuksena kevyt ja kuiva lopputulos. Kaikki humalat lisättiin taas vasta loppupuolella, yhteensä pataan upposi 180 grammaa pellettiä.

No-chillinä vierre taas kanisteriin. Väänsimme huoneen lämmöt yöksi noin kymmeneen asteeseen. Seuraavana päivänä lapposimme liemen huomattavan kirkkaana käymisastiaan joka tungettiin jääkaappiin. Termostaatti säädettiin käynnistämään jääkaappi heti kun lämmöt nousevat yli kahdentoista asteen. Hiivana noin 28 litraan Fermentiksen S-23, jota ripoteltiin kaksi pussillista suoraan käymisastiaan.







Nyt odotellaan ainakin viikko että käyminen lähtee hidastumaan ja nostetaan lämmöt sitten pariksi päiväksi kahdeksaantoista, minkä pitäisi käyttää oluesta siihen mahdollisesti käymisen aikana syntyneet dimetyylisulfidit sun muut vähemmän toivotut makuaineet. Ja sitten vielä se itse laagerointi, eli lämmöt lasketaan mahdollisimman lähelle nollaa ainakin pariksi viikoksi. Kärsivällisten hommaa siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti