31.7.14

Koekeitto

Päätimme eilen koeponnistaa kattilamme ja rengaspolttimemme. Ensinnäkin kävi ilmi että kattila onkin ainakin lähes 70- litrainen; resurssit eivät sillä rintamalla ainakaan ihan heti lopu siis kesken. Siinä keittäisi tuollaisen keskikokoisen koiran, joka koko päivän pyörikin jaloissamme "auttamassa".

Kaadoimme kattilaan suunnilleen 50 litraa lämmintä vettä, lopputulos oli kattilan oman mittarin mukaan 46 astetta, mikä oli siis lähtötaso. Ilma oli pihallamme aika tuulinen emmekä oikein tulleet suojanneeksi liekkiä juuri mitenkään, paitsi jollain pihan perältä löytyneellä muovirenkaalla, mikä nyt oli "yhtä tyhjän kanssa". Ei siis ihme että vielä kaksi ja puoli tuntia myöhemmin odottelimme liememme kiehumista. Lopulta pääsimme pienen teelämpömittarin ja kattilan mittarin mukaan pari astetta yli sadan asteen, mutta kupliminen oli silloinkin vielä aika heiveröistä.




Hyvä että teimme tämän kokeen ennen kuin alamme oikeisiin keittohommiin, olisi harmittanut paljon enemmän jos eilen olisi ollut jo maltaat ja humalat kattilassa lillumassa. Nyt piti laittaa sitten taas hitsarikaveri hommiin ja hän teki meille polttimen ympärille tiiviisti istuvan metallikauluksen, joka toivon mukaan keskittää lämpöä tehokkaasti. Saksasta saisi  noin viidellä kympillä tilattua myös 2000W "sauvalämmittimen" joka olisi varmasti erinomainen lisä tuhnua poltintamme avustamaan. Tietenkin tehokkaampi poltin olisi myös looginen hankinta.

Valmistusmetodi ensimmäisessä erässä tulee olemaan "BIAB", eli pussimäskäys, jossa kattilassa lilluvassa verkkopussissa uutetaan murskatut maltaat. Systeemi vaikuttaa yksinkertaisen nerokkaalta, siinä saa kaikki täysmallasoluen edut ilman niin suuria laitevaatimuksia. Kävin äsken ostamassa Eurokankaasta kaksi metriä "Voile"- verhokangasta, josta viikonlopun aikana pitäisi valmistua mäskäyspussi. Nyt ainakin vaikuttaa koko juttu hyvältä ja lupaavalta, katsotaan sitten ensi viikolla kuinka ukkojen loppujen lopuksi kävi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti