Olutta ei voi kuitenkaan ihan tiskialtaassa valmistaa, joten aluksi pitää hankkia asiaan kuuluvat välineet. Mikä tarkoittaa rahanmenoa, ja rahaahan ei ole koskaan liikaa. Itse asiassa on ollut jopa hieman yllättävää kuinka kalliiksi alkuun pääseminen tulee, puhutaan kuitenkin noin parista sadasta eurosta. Iso, yli kymmenen litran kattila on melkein se kallein aloittelijan tekemä hankinta. Meille kävi onnekas yhteensattuma kun ystävämme, joka on ammatiltaan hitsari, pystyi valmistamaan edullisesti 50- litraisen keittopadan. Kyseessä on kyllä täysi prototyyppi ja se on lämmitettävä kaasulla kuperan pohjan takia, mutta toivottavasti se soveltuu tehtäväänsä riittävän hyvin. Loput tavaroista, kuten käymisastian ja muut tilpehöörit, tilasimme sieltä täältä bittiavaruudesta.
Kattila |
Välinetilauksen saapumista odotellessa on aikaa lukea lisää. Klassikko aiheesta on John J. Palmerin "How to Brew". Ensimmäinen painos on ilmaiseksi luettavissa netissä, mikä on erinomainen osoitus oikeasta elämänasenteesta: anna kaikki tieto mitä suinkin pystyt ilmaiseksi kaikille jotka sitä haluavat. Oikeat fyysiset kirjat ovat kuitenkin mukavia kapistuksia, ja varsinkin tällaista "raamattua" on helpompi selata ihan fyysisenä laitoksena. Koska internetissä on todellakin niin paljon tietoa ja eriäviä mielipiteitä, niin päätimme noudattaa aluksi vain ja ainakin melkein ainoastaan Palmerin oppeja, tekeminen pitää aloittaa jostakin yksinkertaisesta ja selvästi määritellystä.
Jos oluen panemisen suhteen olemmekin vielä täysiä "nojatuoliteoreetikkoja", niin kasvien kanssa kasvien kanssa on tullut touhuttua jo pitempään, ja niinpä meninkin istuttamaan vanhan vadelmapenkin tilalle kaksi Saksasta tilaamaani "rotuhumalaa", Northern Brewer: in ja Tettnanger: in. Tänä kesänä ne toivottavasti ehtivät vielä hyvin juurtua, ja ensi kesänä sitten ehtisivät jo jonkun kävyn tuottaakin. Omavaraisuusajattelu lämmittää aina sydäntä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti